Urørt

Dette er ikke en vanlig musikklinje, det er mer som et plateselskap! Det krever at du har egne låter og du søker som selvstendig utøver eller sammen med bandet ditt. Er dette starten på din karrière?

For å lykkes som band og artist, må man lage gode låter. Man må bli gode på instrumentet sitt, være bra på scenen og kunne lage fete singler når man er i studio! Men du må også kunne brande seg selv og vite hvordan man vil framstå som en ny og spennende artist.

Dette er en helt ny linje som spisser seg inn mot særs kreative og skapende musikere/kunstnere. Noe av undervisningen vil være sammen med vår etablerte musikklinje; Musikk, Studio og Scene. Men du vil ha mer fokus på deg og hva du vil med musikken din.

På URØRT-USA vil du ha en skolehverdag som går rett på sak. Vi trøkker på med undervisning i akkurat det dere trenger. På timeplanen vil du blant annet ha låtskriving, samspill og studiofag (musikkproduksjon, miksing). Flere og flere artister velger å gi ut musikken sin selv. Det betyr at det lønner seg veldig å tilegne seg kunnskap og ferdigheter som plateselskapene innehar. Derfor vil timeplanen også bestå av foto og design, nettverksbygging, booking, bruk av sosiale medier m.m.

Målet er at i løpet av året har dere lagd noen knallgode låter, spilt inn i profesjonelt lydstudio, Booket spillejobber og vært på turne. Den ultimate starten på en musikkariere!

Da denne linja er helt ny så har vi ikke utsagn fra elever som har gått på linja, men under kan du lese hva et par av musikkelevene synes om året de fikk.

Jeg begynte på skolen fordi linja appellerte veldig til meg -og så ble det å ha vannsport og Kickboxing som plussfag en ren bonus. Det er et veldig bra miljø på skolen, og lærerne er dyktige. Stavern er forresten en utrolig fin og koselig by. Ine Martha Dahl, Karmøy

Grunnen til jeg søkte Stavern fhs var at de fokuserte på bra musikk. Jeg ville spille musikken som jeg selv liker å høre på –og det har jeg fått! Jeg er ikke en sånn flinkis, og trodde aldri det skulle bli særlig gøy å øve, men timene i øvingsrommet er høydepunktet i uka. Jeg trivdes så god at jeg valgte å ta et ekstra år på skolen med ledertrening. Tobias Østerås, Bergen

Studieturen

New York er kanskje den viktigste byen i verden når vi snakker om popkultur. Her ble den «britiske» punken levedyktig. Her fikk verden se breakdance for første gang. Her er hip hop født. Her ligger Broadway med sine mange verdenskjente musikal og teaterscener.

Her skal vi oppsøke konserter og forestillinger på et internasjonalt høyt nivå. Samtidig gir det oss store muligheter for å grave etter «gull» i undergrunnsmiljøer.

Det finnes mange kule subscener både innenfor teater og musikk, og det gir oss muligheten til å få oppleve nye band og trender på et tidlig stadium.

Fagplan

 

Låtskriving

Mye av året vil handle om å bygge opp et sett egne låter som igjen danner grunnlaget for både konserter og innspillinger i studio. Her vil du jobbe på egenhånd eller sammen med bandet ditt under god veiledning fra lærer og musikkprodusent. 

Faget har som målsetting å:

 • Utvikle egne låter, herunder musikk og tekst
 • Utvikle ferdigheter på instrument og utstyr

 

Studio og publishing

Som låtskriver og utøver er det helt avgjørende å få publisert musikken din. Første punkt for å nå det målet er å få spilt inn musikken. Skolen har tilgang på et stort profesjonelt studio hvor du kommer til å tilbringe mye tid. Målet er selvsagt at produksjonen av nettopp din låt skal bli så god som mulig, men vi ønsker også sette deg i stand til å gjøre innspilninger på egenhånd i skolens eget studio. Det betyr at du vil lære mye om opptaksteknikk og musikkproduksjon, noe teknisk og teoretisk, men mest praktisk.

Når du har låter du er stolt av og vil vise frem, må vi få det ut til verden. Vi vil da jobbe med å profilere deg i sosiale medier, YouTube, Soundcloud og diverse streaming-tjenester. Vi jobber med foto og generell branding, strategi og nettverksbygging.

Faget har som målsetting å:

 • Spille inn ditt materiale
 • Gi en innføring i grunnleggende lydteori
 • Gi en innføring i lydredigering (miksing)
 • Gi en innføring i de enkelte komponenter i et lydstudio
 • Få publisert ditt materiale

Noe av undervisningen vil du ha sammen med musikklinja “Musikk, Studio og Scene”, dette er ofte spennende  klasseundervisning med følgende emner:

Musikkhistorie

Musikkhistorien er full av spennende hendelser og vi prøver her å gå opp hovedlinjene i rytmisk musikkhistorie. Som i alle andre områder i livet lever vi i en historisk sammenheng og historien har en tendens til å gjenta seg. Derfor er det så mye å lære av den. Hvordan kan det ha seg at rocken kom som en stor musikkrevolusjon på femtitallet? Den nye musikken var underholdning. Plutselig forandret rocken verden og samlet inn 715 millioner kroner til de sultrammede i Etiopia. Hva skjedde? Hvordan har det seg at konsertbilletter er blitt dyrere og at musikk nå kan streames gratis?

Faget har som målsetting å:

 • Øke musikkforståelsen innen forskjellige sjangre
 • Lære hovedlinjene i nyere musikkhistorie
 • Nyte musikk

 

Musikkteori

Musikkteori er musikkens språk. Å kunne noter er ikke bare for de klassisk skolerte, men et nyttig verktøy i de fleste sjangre. Enten man sitter i et orkester eller jobber med bandet i studio, vil en grunnleggende teoretisk forståelse være helt avgjørende for hvordan man kommuniserer om musikk.

 

Faget har som målsetting å gi eleven basiskunnskaper innen:

 • Noter og rytmer
 • Rytmikk
 • Akkorder og intervaller

Praktisk info

Instrumenter

Skolen har mye utstyr, men for at det ikke skal bli “kø” når alle øver, er det lurt å ha med eget instrument.
Spiller du trommer så ta gjerne med hele settet, eller minimum skarp, cymbaler og eventuelt basstrommepedal.
Spiller du el gitar/bass så ta gjerne med forsterker også hvis du har. Ta gjerne kontakt med hovedlærer om du er i tvil om hva du skal ha med deg.
Skolen kan være behjelpelig med å bestille utstyr til rabatterte priser hvis det er noe du ønsker å investere i.

Datautstyr

For å få best mulig utbytte av undervisningen ønsker vi at du tar med egen datamaskin.
Har du annet lydutstyr som lydkort og mikrofoner så ta gjerne med dette også.

Hørselsvern

Har du øreplugger eller øretelefoner så husk å ta med disse. Du vi også kunne kjøpe dette gjennom skolen.

Demo

Musikklinjen har ingen formelle opptakskrav, men det er viktig for oss å ha en klasse som kan fungere godt sammen musikalsk. Derfor kan det styrke søknaden din om du sender oss en demo.
Sjanger eller opptakskvalitet er ikke så viktig. Det kan f.eks være et enkelt opptak på telefonen så lenge vi får et noenlunde inntrykk av hva du kan.

Send en mail med lydfil direkte til hovedlærer på linja.

Kontakt hovedlærer på Urørt

3 + 1 =

Hovedlærer Urørt

Ståle Gilberg
Mobil: 90 09 11 73
Mail: sg@stavernfhs.no

Ta gjerne kontakt med læreren om du har noen spørsmål.

Klikk her for å lære mer om de ansatte