Musikk – Scene og Studio

“All you need is three chords and the truth” 

Er du lidenskapelig opptatt av musikk, liker å øve og drømmer deg lett bort med musikk i hodet? -Da er dette musikklinjen for deg!

Vi har fokus på det praktiske og utøvende hvor du skal få spille mest mulig, enten det er på en scene eller i profesjonelt studio. Med en fot i klasserommet og en fot i bransjen gir lærerne deg den kunnskapen du trenger for å komme videre på din drøm. I tillegg til individuelle ferdigheter fokuserer vi på musikkproduksjon som fag, enten det dreier seg om å arrangere og øve inn låter i øvingsrommet, eller å spille inn og mikse låtene i studio.

Musikk er personlig og ladet med følelser, slik må det være om du skal formidle noe gjennom musikken -og alt dette gjør du i et trygt miljø, i en sammensveiset klasse.

Jeg begynte på skolen fordi linja appellerte veldig til meg -og så ble det å ha vannsport og Kickboxing som plussfag en ren bonus. Det er et veldig bra miljø på skolen, og lærerne er dyktige. Stavern er forresten en utrolig fin og koselig by.

Ine Martha Dahl, Karmøy

Grunnen til jeg søkte Stavern fhs var at de fokuserte på bra musikk. Jeg ville spille musikken som jeg selv liker å høre på –og det har jeg fått! Jeg er ikke en sånn flinkis, og trodde aldri det skulle bli særlig gøy å øve, men timene i øvingsrommet er høydepunktet i uka. Jeg trivdes så god at jeg valgte å ta et ekstra år på skolen med ledertrening. Tobias Østerås, Bergen

Studieturen

New York er kanskje den viktigste byen i verden når vi snakker om popkultur. Her ble den «britiske» punken levedyktig. Her fikk verden se breakdance for første gang. Her er hip hop født. Her ligger Broadway med sine mange verdenskjente musikal og teaterscener.

Her skal vi oppsøke konserter og forestillinger på et internasjonalt høyt nivå. Samtidig gir det oss store muligheter for å grave etter «gull» i undergrunnsmiljøer.

Det finnes mange kule subscener både innenfor teater og musikk, og det gir oss muligheten til å få oppleve nye band og trender på et tidlig stadium.

Fagplan

 

Samspill

Med utgangspunkt i elevenes instrumenter setter vi sammen forskjellige samspillgrupper og band. Dette kan være alt fra jazz-duoer til rockeband – alt ut fra elevenes ønsker. Disse gruppene vil være mye av grunnlaget for undervisningen, både individuelt og teoretisk. Vi vil holde mange huskonserter, ca en annenhver måned, og mot slutten av skoleåret pakker vi bandbussen og kjører på en ukes turné.

Faget har som målsetting å:

 • Utvikle gehør og evnen til samspill
 • Utvikle elevens vokale og instrumentale ferdigheter
 • Øke kunnskapen om andre instrumenter enn sitt eget
 • Opparbeide live og sceneerfaring.

 

Studio

Enten du er singer/songwriter, hip-hop’er eller heavygitarist er et hjemmestudio det perfekte verktøy for å utvikle ditt kreative talent og å dele det med andre. Dette er ikke et fag som kun passer for nerder og lydfreaker. Nei, det er et fag for alle som vil ha musikken ut av øvingslokalet og vi vil hele tiden beholde fokuset på musikken og ikke teknikken.

De fleste har i dag tilgang på en datamaskin og da har man allerede skaffet seg hovedbestanddelen i et studio. I dette faget vil du lære hva du trenger for å kunne bruke datamaskinen til innspilling av musikk og hvordan man gjør redigeringer og bearbeidelser av det du spiller inn. Du vil oppdage at et hjemmestudio er et meget effektivt og kreativt hjelpemiddel for å utvikle ditt talent. Du har også muligheten for å gjøre både store og små musikkproduksjoner i skolens lokaler.Vi har god plass og gode øvingsmuligheter på skolen. I tillegg til skolens eget studio samarbeider Stavern folkehøyskole med et profesjonelt lydstudio. Her vil du ha deler av undervisningen din, og du vil få rikelig med studioerfaring i et miljø få skoler kan sammenlikne seg med.Noe av det vi har jobbet med og spilt inn gjennom året samler vi på vår egen CD.

Faget har som målsetting å sette deltageren i stand til å bruke et hjemmestudio ved å:

 • Gi en innføring i grunnleggende lydteori
 • Gi en innføring i lydredigering (miksing)
 • Gi en innføring i de enkelte komponenter i et lydstudio

 

Musikkhistorie

Musikkhistorien er full av spennende hendelser og vi prøver her å gå opp hovedlinjene i rytmisk musikkhistorie. Som i alle andre områder i livet lever vi i en historisk sammenheng og historien har en tendens til å gjenta seg. Derfor er det så mye å lære av den. Hvordan kan det ha seg at rocken kom som en stor musikkrevolusjon på femtitallet? Den nye musikken var underholdning. Plutselig forandret rocken verden og samlet inn 715 millioner kroner til de sultrammede i Etiopia. Hva skjedde? Hvordan har det seg at konsertbilletter er blitt dyrere og at musikk nå kan streames gratis?

Faget har som målsetting å:

 • Øke musikkforståelsen innen forskjellige sjangre
 • Lære hovedlinjene i nyere musikkhistorie
 • Nyte musikk

 

Musikkteori

Musikkteori er musikkens språk. Å kunne noter er ikke bare for de klassisk skolerte, men et nyttig verktøy i de fleste sjangre. Enten man sitter i et orkester eller jobber med bandet i studio, vil en grunnleggende teoretisk forståelse være helt avgjørende for hvordan man kommuniserer om musikk.

 

Faget har som målsetting å gi eleven basiskunnskaper innen:

 • Noter og rytmer
 • Rytmikk
 • Akkorder og intervaller

Praktisk info

Instrumenter

Skolen har mye utstyr, men for at det ikke skal bli “kø” når alle øver, er det lurt å ha med eget instrument.
Spiller du trommer så ta gjerne med hele settet, eller minimum skarp, cymbaler og eventuelt basstrommepedal.
Spiller du el gitar/bass så ta gjerne med forsterker også hvis du har. Ta gjerne kontakt med hovedlærer om du er i tvil om hva du skal ha med deg.
Skolen kan være behjelpelig med å bestille utstyr til rabatterte priser hvis det er noe du ønsker å investere i.

Datautstyr

For å få best mulig utbytte av undervisningen ønsker vi at du tar med egen datamaskin.
Har du annet lydutstyr som lydkort og mikrofoner så ta gjerne med dette også.

Hørselsvern

Har du øreplugger eller øretelefoner så husk å ta med disse. Du vi også kunne kjøpe dette gjennom skolen.

Demo

Musikklinjen har ingen formelle opptakskrav, men det er viktig for oss å ha en klasse som kan fungere godt sammen musikalsk. Derfor kan det styrke søknaden din om du sender oss en demo.
Sjanger eller opptakskvalitet er ikke så viktig. Det kan f.eks være et enkelt opptak på telefonen så lenge vi får et noenlunde inntrykk av hva du kan.

Send en mail med lydfil direkte til hovedlærer på linja.

Kontakt hovedlærer på Musikk

2 + 8 =

Hovedlærer BVS

Ståle Gilberg
Mobil: 90 09 11 73
Mail: sg@stavernfhs.no

Ta gjerne kontakt med læreren om du har noen spørsmål.

Klikk her for å lære mer om de ansatte