H2O – Outdoor Action

Opplevelser og utfordringer i kø på surfebrettet, i elve- og havkajakk og iført dykkerutstyr. Utforsk vakre Stavern og Balis fantastiske undervannsverden og surf på bølger i verdensklasse.

Et år med naturen som klasserom

100% friluftsliv med hovedvekt på vannsport. Padle kajakk på speilblankt hav, og overvinne elvas brusende bølger. Løft blikket og smil når brettet ditt fanger surfebølgen. Nyt følelsen av å puste rolig og være vektløs på 18 meters dyp. Sov i lyngen og drøm deg bort foran bålet. Smil til fotografen før og etter du har tryna i løssnøen.

Dette er en linje som legger vekt på mer enn bare opplevelser. I løpet av året får du muligheten til å ta flere formelle kurs/sertifikater, som bevis på at du faktisk har lært noe. Disse kursene kan du bygge på senere i de aktivitetene du ønsker å spesialisere deg innenfor.

Her er noe av det du vil oppleve på H2O:

 • Kurs/ sertifikat
  • Dykkersertifikat: C-mas open water 20 meter
  • Havkajakk (Våttkort grunnkurs Hav)
  • Elvekajakk (Våttkort grunnkurs Elv)
  • Crawl og Livredningskurs
  • Surfekurs – i Norge og på Bali
 • Aktivitet/tur
  • Surfing på SUP (Stand Up Paddle)
  • Overnattingstur i havkajakk
  • Kanotur på Farrisvannet
  • Rafting på Evje
  • Buldring / klatring på høytoglavt.no
  • Solodøgn i naturen
  • Orientering
  • Skitur på Skrim
  • Skitur til Lifjell
  • Trening og aktivitet
  • Studietur til Bali og Hemsedal

Et år på H2O gir deg mange gode opplevelser innen vannsport og friluftsliv, alt fra fjellturer til dykking, surfing og kajakkpadling. Året på Stavern fhs er også mye mer enn bare linjefag. Du får mulighet til å teste andre linjer og reise på en studietur som er fylt med unike opplevelser. Du møter masse kule folk, medelever som deler dine interesser og ikke minst engasjerte og flinke lærere. Gled deg til et fantastisk år på Stavern Folkehøyskole!

Solveig H. Mortensen, Jessheim og Pernille Berntsen, Førde.

Et magisk år fylt med spenning, utfordringer og kos. Å dra på turer, surfe, dykke eller padle elvekajakk sammen med fantastiske folk er bare noe av det vi driver med. Det å avslutte dagen i stua eller rundt bålet med gode samtaler, er med å skape et helt spesielt år. Dette er et år man får utrolig mye igjen for; gode venner og minner for livet.

Eirik Blindheim, Ålesund & Jakob Skeie, Kristiansand

Studieturen

Bali, Indonesia

I november forlater vi mørketida i Norge og surfer inn i solnedgangen på en av Balis mange surfestrender. Studieturen varer i ca 3 uker, og deler av tiden vil vi bo i idylliske Canggu med gangavstand til sandstrand med beachbreak og flere reefbreaks i nærheten. Vi kommer til å legge opp til dagsturer for surfing og kiting, basert på ulike nivåer og vanskelighetsgrader. Bali og resten av Indonesia kan også by på uendelig mye mer enn bølgesurfing, som for eksempel noen av verdens flotteste korallrev. Det blir derfor flere utflukter til forskjellig dykkesteder. Det vil også bli tid til å bestige et vulkansk fjell, besøke kulturbyen Ubud og slappe av med en bok på stranda. I tillegg til opplevelser til vanns og til lands, er det minst like viktig at studieturen gir oss flotte menneskemøter, innsikt i en annerledes kultur og et større perspektiv.

Fagplan

Ved kysten

Som en del av forberedelsene til studieturen til Bali kommer vi til å fullføre CMAS dykkersertifikat hjemme i Norge i oktober.

En av aktivitetene vi bruker mest tid på er havkajakk, både som koseturer og i form av surfing i friske bølger. I undervisningen inngår også planlegging av tur i havkajakk. Vi får besøk av dyktige folk som har gjennomført Norge på langs i kajakk og med gode tips og råd skal vi selv gjennomføre en lengre tur i havkajakk.

I den kalde og mørke årstida drar vi en del i svømmebassenget å finterper teknikk og lærer eskimorulle. Vinterhalvåret er tida for å spille kajakkpolo i oppvarmet basseng. Her får du lære av, og spille med, norgesmesterne i Larvik Padleklubb. Du vil også lære grunnleggende svømmeteknikker og kameratredning.

 

Innenlandsmiljø

Elvepadling og Rafting; det krever ikke noe erfaring fra før for å delta, alt bygges opp fra nybegynnernivå. På slutten av året får du utdelt kursbevis i Elvepadling fra Norges Padleforbund (Våttkort). Første del av kurset er på Bøelva i Telemark og andre del av kurset på Otra i Setesdal. Her vil du også få mulighet til å oppleve rafting i de heftigste strykene i elva. I tillegg vil vi dra på kanoturer i nærområdet. Kose oss i skogen med orientering, lage gapahuk, fyre bål, lage god mat osv.

Om vinteren kjører vi på med diverse skiaktiviteter som langrenn, alpint og/eller snowboard. Det blir også en uketur på vinterfjellet med bygging og overnatting i snøhule.


Annet:
Klatring inne og ute
Lage eget utstyr, kniv, kopp, fotposer, padleåre osv
Friluftsrelatert teori og inspirerende filmer + mye mer.
Listen er lang og mulighetene mange. Hvor mye tid og penger vi bruker, vil du selv få være med på å bestemme.
Uansett prioriteringer; en viktig del av denne linja er at opplevelser og innlæring av ferdigheter skal gå hånd i hånd. Kompetanse innen f.eks. sikkerhet, redning og navigasjon vil derfor være en integrert del i mye av det vi kommer til å gjøre.
Men kanskje viktigst av alt; vi skal ha det gøy underveis!

Praktisk info

Viktigere enn godt utstyr, er god innstilling.

Du er klar for ulike og spennende utfordringer i ulike naturmiljø.

Du er klar for å bli bedre kjent med deg selv og andre som en naturlig konsekvens det samspillet og samarbeidet en slik linje krever.

Du er klar for å prioritere andres behov foran dine egne i situasjoner som krever det.

Du er mentalt forberedt på å jobbe med å være positiv fremfor negativ på turer hvor positivitet gjør livet bedre for både deg og gruppa.

Utstyr du må ha eller skaffe i løpet av året:
Vintersovepose eller 3-sesongers + ekstra innerpose
Liggeunderlag – må isolere godt mot bakkenTo sett med ullundertøy (stillongs og trøye)
En varm ull- eller fleecegenser
Lue og votter
Vindtett anorakk/jakke og bukse
Regnklær
Ryggsekk og dagstursekk
Bestikk, fat og turkopp i hardplast eller tre
Termos
Matboks
Kniv
Lomme- eller hodelykt
Skiutstyr til bortoverbruk (turski)
Gamasjer

Utstyr du tar med hvis du har
Kompass og kartmappe          
Snøspade
Søkestang
Snowboard-, alpin- eller telemarksutstyr
Klatreutstyr
Stormkjøkken eller primus
Redningsvest/flytevest
Bivuakksekk
Fiskeutstyr
Sykkel
Det du har av hjelmer til ulike formål
Våtdrakt og annet ”vanntøy”
Maske, snorkel og svømmeføtter

NB!
Utstyr koster mye, og det er mye og velge i. Når det gjelder vintersovepose og våtdrakt anbefaler vi at dere venter med å kjøpe dette til skolestart. Da får du veiledning på hva du trenger og mulighet til å kjøpe dette til en sterkt rabattert pris. Alt annet utstyr kan kjøpes eller bestilles hos Stavern Sport til ca 15-20% avslag på veiledende pris.

Det er begrenset med skapplass på rommet, så ikke ta med alt med en gang. Mye kan hentes etter hvert i forbindelse med ferier/hjemreisehelger. Og, merk dine eiendeler før skolen begynner, så du ikke mister noe i løpet av skoleåret. Vi anbefaler deg også å skaffe helårs reiseforsikring, da skolens forsikring ikke dekker dine private eiendeler.

Kontakt

3 + 6 =

Linjelærer

Daniel S. Sørensen

Tlf: 33 15 68 00
Mail: dss@stavernfhs.no

Ta gjerne kontakt med læreren om du har noen spørsmål.

Klikk her for å lære mer om de ansatte