Ecuador – Bistand og Explore

Hvorfor er verden så urettferdig – og hva kan du gjøre med det?Global forståelse, bistand, sosialantropologi, miljø/klima, spansk, volontørarbeid i Ecuador og i Norge.

Be the change you wish to see in the world (M. Gandhi)
Kunne du tenke deg å studere utviklingsstudier, politikk/samfunn eller har et brennende miljøengasjement, eller bare lære mer om verden, så er dette linjen for deg.
Målet for linjen er økt kunnskap og bevissthet om årsakene til at verden er så urettferdig – og hvordan vi kan bidra til å gjøre en forskjell.
Jeg valgte å gå på Ecuador-linja fordi jeg ville ha et meningsfylt år som også kunne bety noe for andre mennesker. I tillegg elsker jeg å reise og oppleve nye kulturer. Camilla Olsen

Jeg valgte Ecuador-linja fordi jeg ville lære mer om verden, og spesielt hva vi kan gjøre for at verden skal bli litt bedre. I tillegg har jeg alltid hatt lyst til å drive med frivillig arbeid og det fikk jeg muligheten til dette året.

Emily Vittersø

Studieturen

Ecuador

På den 5 uker lange studieturen til Ecuador venter spektakulære opplevelse både i Amazonas , Andesfjellene og på Galapagosøyene. Gjennom studieturen har vi fokus både på natur og miljø, og på bistand og utviklingsarbeid. Regnskogen i Ecuador er truet av blant annet oljeutvinning i stor skala, og i de store slumområdene i storbyen har menneskeverdet dårlige kår. Hvordan kan vi være med å gjøre en forskjell?

Vi har base i storbyen Guayaquil og arbeider som frivillige på: 

  • Barneskole
  • Senter for funksjonshemmede barn
  • Fotballprosjekt

Misjonsalliansen regnes som en svært profesjonell bistandsorganisasjon i det norske bistandsmiljøet. I Ecuador blir vi kjent med det omfattende arbeidet organisasjonen driver for å bekjempe fattigdommen i slummen, både samfunnsprosjekter og mikrokredittarbeid, og får være en del av dette viktige arbeidet.

Du kan lese mer om Misjonsalliansens arbeid på www.misjonsalliansen.no

I tillegg til å jobbe som frivillig på prosjektene får du spanskundervisning på ditt nivå med en fantastisk ecuadoriansk lærer.
I løpet av studieturen får du også sett mye av det vakre landet Ecuador. Det er ikke mange land i verden som kan by på en lignende variasjon på et så lite geografisk område.

I løpet av turen får du oppleve:

  • Surfeparadiset Montañita ved Stillehavskysten (et av Sør-Amerikas beste surfesteder)
  • Den vakre fjellbyen Cuenca midt i Andesfjellene, med sine mange kirker fra kolonitiden, brosteinslagte gater og indianermarkeder
  • Landets best bevarte Inkaruiner, langt inne på landsbygda, hvor vi også besøker en indianerfamilie og får smake på tradisjonell festmat i indianerkulturen
  • Verdens største regnskog, Amazonas, hvor det største mangfold av dyr og planter i verden finnes
  • Den sjarmerende lille byen Baños på grensen mellom Andesfjellene og regnskogen, med mange muligheter for ekstremsportopplevelser som strikkhopping, rafting, fosserappellering, vulkanbestigning.
  • Galapagosøyene med sin særegne natur og dyreliv. Her går vi i Darwins fotspor og ser noe av jordens mest unike dyre- og fugleliv, bl.a. de gigantiske Galapagos-skilpaddene

Fagplan

Hva kan jeg lære av andre kulturer?

Ecuadorlinja vil naturlig nok ha et sterkt fokus på arbeidet vi skal gjøre under vårt studieopphold – ikke bare mens vi er på reise, men gjennom hele skoleåret. Før vi drar bruker vi mye tid på teoretiske og praktiske forberedelser.
Spanskundervisning er sentralt før studieturen. I etterkant av turen formidler vi opplevelsene til andre gjennom bilder, film og foredrag.

Dette er temaer vi skal jobbe med på linja Ecuador Bistand og Explore:

”State of the world”
Generell innføring i Nord-Sørproblematikk, om mekanismer (historiske og samtidige) som har skapt, og som vedlikeholder den skjeve og urettferdige fordelingen i verden.

Kulturforståelse
Vårt bilde av «sør» og «de andre». Stereotypier og fordommer. Norge som flerkulturelt samfunn. Hva kan jeg lære av andre kulturer?

Bistand og fattigdomsbekjempelse
Hjelper bistand? Hva er god bistand? Dette emnet er det naturlig å knytte opp mot det vi ser under studieoppholdet. Flere av Misjonsalliansens prosjekter i Ecuador har hatt et innhold og et resultat som har høstet anerkjennelse i det norske bistandsmiljøet.

Miljø/klima/forbruk
I løpet av våren har vi en «Lavforbruksuke» på hele skolen hvor vi setter fokus på klimaendringene som en av de største globale utfordringene i vår tid. Stavern folkehøyskole ønsker å være en bærekraftig skole og sette dette på agendaen både i undervisning og i skolens drift.

Fairtrade
Rettferdig handel er et viktig verktøy for å bekjempe fattigdom. Vi kommer til å jobbe med dette temaet i løpet av året, og bl.a. besøke Fairtrade i Oslo.

Latin-Amerika og Ecuador-kunnskap
Latin-Amerika er en svært spennende del av verden! Gjennom både latinamerikansk film og musikk får du lære om historie, dagens politiske situasjon, samfunnsforhold, urbefolkning, kultur og religion.

Spansk
Grunnleggende spanskopplæring med fokus på muntlig. Det er ingen krav til spansk-kunnskaper for å begynne på Ecuadorlinja, men det kreves vilje til å pugge litt spanske gloser! Har du hatt spansk fra før er oppholdet i Ecuador en glimrende mulighet til å praktisere og lære mer! I Ecuador blir det også spanskundervisning med lokal lærer.

Frivillig arbeid, kampanjer og aksjoner
Ecuador Bistand og Explore utgjør et lokallag i Changermaker (Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon og den største ungdomsorganisasjonen i Norge som jobber med nørd-sørspørsmål). På linja kommer vi til å ha flere kampanjer om aktuelle nord-sør tema i løpet av året, på skolen og evt. i nærmiljøet. Vi gjør ikke bare volontørarbeid i Ecuador, men også hjemme i lokalmiljøet, blant annet som frivillige på leksehjelpcafé for innvandrere/flyktninger og som flyktningguide for ungdommer som nylig har kommet som flyktninger til Larvik kommune.

I løpet av året blir det også flere turer til Oslo blant annet for å besøke Misjonsalliansen, Changemaker, Fairtrade og flere andre relevante bistands- og utviklingsorganisasjoner På våren organiserer Ecuadorklassen en aksjonsuke/innsamlingsaksjon på skolen hvor alle elevene er med og samler inn penger bl.a. til prosjektene vi har jobbet på i Ecuador.

Praktisk info

Personlige egenskaper
Vi krever ikke at du skal ha spesielle ferdigheter eller kunnskaper, men du må kunne fungere selvstendig i nye og noen ganger krevende omgivelser. Du må være innstilt på å gi av deg selv og samarbeide godt med andre. Du må ha en positiv innstilling til å møte utfordringer som du aldri har møtt før. Det kreves også normalt god fysisk og psykisk helse for å reise på studieturen til Ecuador.

Kostnader
All informasjon om linjens kostnader finner du her

Kontakt hovedlærer på Ecuador – Bistand og Explore

13 + 8 =

Hovedlærer

Kristin Opsahl Alvarez
Mobil: 90 12 81 35
Mail: koa@stavernfhs.no

Ta gjerne kontakt med læreren om du har noen spørsmål.

Klikk her for å lære mer om de ansatte