Blålys

«Samfunnsnyttig Action»

Vil du jobbe i en Blålys-etat? Drømmer du om å bli brannmann, politi eller ambulansesjåfør? Eller kanskje vil du jobbe i et fengsel, være frivillig i et hjelpekorps eller redningsgruppe. Vi skal bli kjent med de 3 Blålys-etatene og deres samarbeidsaktører. Vi hjelper deg å trene for å nå målene om fysiske opptakskravene til PHS, fengselsskolen eller brannvesenet m.fl. Året vil søke og gjøre deg generelt godt forberedt for å jobbe i en Blålys-etat. Undervisningen gir også et godt grunnlag for videre utdanning til andre yrker med fokus på redning, søk, etikk og ledelse. Om du ikke tenker noen av disse yrkene, men a likevel syns det virker spennede, så vil året sette deg i stand til ta gode valg hvis uhellet skulle ramme deg eller dine nærmeste.

Du vil bli utfordret på situasjoner og miljøer ikke alle mennesker kommer opp i. Både fysisk og psykisk. Er du trygg i vann? Liker du trange rom? Hvordan reagerer du på høyder? Gjennom både erfaringer og refleksjon skal vi øve på å håndtere stress i vanskelige situasjoner.
I samarbeid med våre naboer, Politihøyskolen, Redningsskøyta «Stormbull», Sivilforsvaret og Kriminalomsorgen, tilbyr vi et bredt og spennende fag.

Studieturen

Christian Radich

Vi har som den eneste folkehøyskolen i landet fått mulighet til å bli med på et tokt med det verdenskjente skoleskipet «Christian Radich»! Skipet er en tremastet fullrigger fra 1937. Om bor vil vi lære om teamarbeid, det å arbeide under en leder med tydelige kommandoer, det å selv kunne ta ledelsen og det å mestre ukjente og krevende situasjoner.

Toktet vi skal seile er i Middelhavet  i området rundt Gibraltar. Detaljer rundt reisen er under planlegging så det vil vi komme tilbake til og værforholdene vil selvsagt ha noe innvirkning på reiseruta.  Vi skal ha noen turer i land også, hvor vi kan få med oss noen av distriktets goder og oppleve både sør-europeisk og nord-afrikansk kultur. Vi planlegger et 14 dagers tokt hvor vi bor ombord i båten hele tiden. Båten skal seiles og det er vi som er mannskapet.

Fagplan

Ta kontroll

Blålys er en helt ny linje som startet opp høsten 2017. Det betyr at vi foreløbig ikke har så mye bilder eller informasjon om hva klassen pleier å gjøre -fordi klassen din blir den aller første Blålysklassen!
Det vi derimot vet er at skolen allerede har flere populære idrettsfag, en samfunnsbevisst solidaritetslinje og vi har et godt sammarbeid med naboene våre; Politihøyskolen, Redningsskøyta og Kriminalomsorgen. Dette er rammene for vår splitter nye linje og vi er sikre på at det blir et spennende fag og noe helt unikt blant norske folkehøyskoler.

Det faglige innholdet vil vi gjøre så bredt, relevant og spennende som mulig for deg som vurderer en yrkesvei inn i en av redningsetatene:

 • Fysisk og mental trening
 • Konflikthåndtering
 • Etikk
 • Kriminologi
 • Selvforsvar
 • Stressmestring
 • Risikovurdering
 • Søk og redning
 • Sosiologi på gateplan
 • Førstehjelp
 • Båtførerprøven

Praktisk info

For å gå på denne linja må du ha normalt god fysisk og psykisk helse.
Det er også en forutsetning at du har god vandelsattest.
Du vil trenge treningsutstyr for ute- og innendørs bruk.

Kontakt hovedlærer på Blålys

15 + 1 =

Hovedlærer

Fredrik Hovden
Tlf: 33 15 68 00
Mail: fh@stavernfhs.no

Ta gjerne kontakt med læreren om du har noen spørsmål.

Klikk her for å lære mer om de ansatte