Artistutvikling

Dette er ikke en vanlig musikklinje, men en musikklinje for deg eller bandet ditt som allerede sitter med låtmateriale og ønsker å utvikle dere som artister. For å lykkes som band og artist, må man lage gode låter. Man må bli god på instrumentet sitt, være bra på scenen og kunne lage singler med høy kvalitet!

På Artistutvikling vil dere ha en skolehverdag som går rett på sak.  På timeplanen vil dere blant annet ha låtskriving, samspill og studiofag (musikkproduksjon, miksing). Flere og flere artister velger å gi ut musikken sin selv. Det betyr at det lønner seg veldig å tilegne seg kunnskap og ferdigheter som plateselskapene innehar. Derfor vil timeplanen også bestå av foto og design, nettverksbygging, booking, bruk av sosiale medier m.m. Vi trøkker på med undervisning i akkurat det dere trenger.

Målet er at du/dere i løpet av året har lagd noen knallgode låter, spilt de inn i profesjonelt lydstudio, booket spillejobber og vært på turne.

 • Jobbe med din egen musikk
 • Konserter
 • Arbeid i profesjonelt studio
 • Turné
 • Gode øvingsrom
 • Pro Tools
 • Ableton Live
 • Photoshop
 • Adobe Premiere

Vi vil ha spennende artistmøter med:

Ole Børud har vært profesjonell artist hele livet. I tillegg til å være en rå vokalist, er han en fantastisk gitarist og låtskriver. Han har et bredt spekter og jobber innenfor mange ulike sjangrer, fra metall til finsiktet pop -dette spennet viste han tydelig da han underholdt hele landet gjennom fjordårets sesong av stjernekamp. Han vil gjøre noen låter (bare for oss!!!), og så blir det en musikalsk samtale etterpå hvor vi får spørre om alt vi lurer på. 

Trygve Skaug er spellemannsnominert visesanger og en av landets mestselgende forfattere. Han er en ettertraktet låtskriver og har jobbet med artister som Maria Mena, Eva Weel Skram, Christian Ingebrigtsen, Maria Solheim, bare for å nevne noen. Selv fyller han de største konserthusene når han legger ut på turne og i høst svinger han innom klasserommet vårt.

Jeg begynte på skolen fordi linja appellerte veldig til meg -og så ble det å ha vannsport og Kickboxing som plussfag en ren bonus. Det er et veldig bra miljø på skolen, og lærerne er dyktige. Stavern er forresten en utrolig fin og koselig by. Ine Martha Dahl, Karmøy

Grunnen til jeg søkte Stavern fhs var at de fokuserte på bra musikk. Jeg ville spille musikken som jeg selv liker å høre på –og det har jeg fått! Jeg er ikke en sånn flinkis, og trodde aldri det skulle bli særlig gøy å øve, men timene i øvingsrommet er høydepunktet i uka. Jeg trivdes så god at jeg valgte å ta et ekstra år på skolen med ledertrening. Tobias Østerås, Bergen

Studieturen

 San Francisco og Los Angeles er to spennende byer på stillehavssiden av USA som, både historisk sett, og per i dag er svært aktuelle for popmusikkens utvikling.

Vi gleder oss til å vise dere San Francisco. En kjempevakker by med «The Golden Gate» (den røde brua du har sett på utallige filmer), de bratte bakkene midt i byen (med utallige biljaktscener), Alcatraz og masse mer.
Byen har et ganske liberalt DNA som har gitt grobunn for frittenkende kunstnere i årtier og dermed satt byen kraftig på kartet.

Og så er det Los Angeles! Denne byen er en av verdens største produsenter av populærkultur; ikke minst på grunn av bydelen Hollywood. Byen har alltid tiltrukket seg mennesker med ambisjoner, og det bærer kulturlivet preg av. Det er variert og holder et skyhøyt nivå. Her skal vi besøke kjente musikk- og film attraksjoner, og la oss inspirere i fotsporene til verdensstjerner på byens små og store scener.

Fagplan

 

Låtskriving

Mye av året vil handle om å bygge opp et sett egne låter som igjen danner grunnlaget for både konserter og innspillinger i studio. Her vil du jobbe på egenhånd eller sammen med bandet ditt under god veiledning fra lærer og musikkprodusent. 

Faget har som målsetting å:

 • Utvikle egne låter, herunder musikk og tekst
 • Utvikle ferdigheter på instrument og utstyr

 

Studio og publishing

Som låtskriver og utøver er det helt avgjørende å få publisert musikken din. Første punkt for å nå det målet er å få spilt inn musikken. Skolen har tilgang på et stort profesjonelt studio hvor du kommer til å tilbringe mye tid. Målet er selvsagt at produksjonen av nettopp din låt skal bli så god som mulig, men vi ønsker også sette deg i stand til å gjøre innspilninger på egenhånd i skolens eget studio. Det betyr at du vil lære mye om opptaksteknikk og musikkproduksjon, noe teknisk og teoretisk, men mest praktisk.

Når du har låter du er stolt av og vil vise frem, må vi få det ut til verden. Vi vil da jobbe med å profilere deg i sosiale medier, YouTube, Soundcloud og diverse streaming-tjenester. Vi jobber med foto og generell branding, strategi og nettverksbygging.

Faget har som målsetting å:

 • Spille inn ditt materiale
 • Gi en innføring i grunnleggende lydteori
 • Gi en innføring i lydredigering (miksing)
 • Gi en innføring i de enkelte komponenter i et lydstudio
 • Få publisert ditt materiale

Noe av undervisningen vil du ha sammen med musikklinja Band Vokal Studio, dette er ofte spennende  klasseundervisning med følgende emner:

Musikkhistorie

Musikkhistorien er full av spennende hendelser og vi prøver her å gå opp hovedlinjene i rytmisk musikkhistorie. Som i alle andre områder i livet lever vi i en historisk sammenheng og historien har en tendens til å gjenta seg. Derfor er det så mye å lære av den. Hvordan kan det ha seg at rocken kom som en stor musikkrevolusjon på femtitallet? Den nye musikken var underholdning. Plutselig forandret rocken verden og samlet inn 715 millioner kroner til de sultrammede i Etiopia. Hva skjedde? Hvordan har det seg at konsertbilletter er blitt dyrere og at musikk nå kan streames gratis?

Faget har som målsetting å:

 • Øke musikkforståelsen innen forskjellige sjangre
 • Lære hovedlinjene i nyere musikkhistorie
 • Nyte musikk

 

Musikkteori

Musikkteori er musikkens språk. Å kunne noter er ikke bare for de klassisk skolerte, men et nyttig verktøy i de fleste sjangre. Enten man sitter i et orkester eller jobber med bandet i studio, vil en grunnleggende teoretisk forståelse være helt avgjørende for hvordan man kommuniserer om musikk.

 

Faget har som målsetting å gi eleven basiskunnskaper innen:

 • Noter og rytmer
 • Rytmikk
 • Akkorder og intervaller

Praktisk info

Instrumenter

Skolen har mye utstyr, men for at det ikke skal bli «kø» når alle øver, er det lurt å ha med eget instrument.
Spiller du trommer så ta gjerne med hele settet, eller minimum skarp, cymbaler og eventuelt basstrommepedal.
Spiller du el gitar/bass så ta gjerne med forsterker også hvis du har. Ta gjerne kontakt med hovedlærer om du er i tvil om hva du skal ha med deg.
Skolen kan være behjelpelig med å bestille utstyr til rabatterte priser hvis det er noe du ønsker å investere i.

Datautstyr

Ta med laptop for lydredigering. Du vil få Ableton Live av skolen for å ha på din laptop.in.
Har du annet lydutstyr som lydkort og mikrofoner så ta gjerne med dette også.

Hørselsvern

Har du øreplugger eller øretelefoner så husk å ta med disse. Du vi også kunne kjøpe dette gjennom skolen.

Demo

Musikklinjen har ingen formelle opptakskrav, men det er viktig for oss å ha en klasse som kan fungere godt sammen musikalsk. Derfor kan det styrke søknaden din om du sender oss en demo.
Sjanger eller opptakskvalitet er ikke så viktig. Det kan f.eks være et enkelt opptak på telefonen så lenge vi får et noenlunde inntrykk av hva du kan.

Send en mail med lydfil eller andre spørsmål til hovedlærer på linja.

Kontakt

9 + 12 =

Linjelærer

Ståle Gilberg
Mobil: 33 15 68 00
Mail: post@stavernfhs.no

Ta gjerne kontakt med læreren om du har noen spørsmål.

Klikk her for å lære mer om de ansatte