Demo

Hva skal du til neste år?

Tekst: Maria Flåten (20) Øksfjord
Vinterferien er over, og vi er kommet til midten av mars. Midt oppi tentamener, lekser og russeforberedelser -og datoen 15.april nærmer seg med stormskritt. Du bekymrer deg kanskje over hvor fort tiden har gått (og jeg kan love deg at neste halvår kommer til å galoppere av sted.) Snart er du ferdig med videregående, og spørsmålet på alles lepper er: «hva skal du gjøre til neste år?». Hva gjør du når svaret er «jeg har ikke peiling…»?
 
 
Dette var meg for nøyaktig et år siden. Da jeg startet på 3.året på studiespesialiserende på videregående skole, hadde jeg så god tid. Det var så uendelig lenge til søkefristen, og jeg brukte hvert minutt på skolearbeid, trening, kjæreste og venner. Så var juleferien over, januar godt i gang og jeg hadde fortsatt ikke den ringeste anelse. I løpet av en uke hadde jeg plutselig søkt, kommet inn og takket ja til Stavern folkehøgskole. Moren min sa alltid til meg: «Det eneste jeg angrer på er at jeg aldri gikk på folkehøgskole». Tross disse ordene var det hele ganske tilfeldig, men nå priser jeg meg lykkelig for at jeg bare hoppet i det.
 
Da jeg fortalte de rundt meg at til neste år, da skal jeg på folkehøgskole, var reaksjonene utrolig blandet. Mange var veldig positive og fortalte meg at dette kom til å bli «det beste året i mitt liv», mens av andre, særlig jevnaldrende, fikk jeg høre at det var et bortkastet år og at jeg da ikke kunne søke på utdanninger som ingeniør og lignende, fordi jeg kom til å ha «glemt alt fra videregående». Begge reaksjonene skremte meg. Tenk om det ikke ble «det beste året i mitt liv»? For meg virket det så klisje og krampaktig. Kom jeg til å passe inn på en sånn skole? Jeg ble og veldig bekymret for og «glemme» mye av det jeg hadde lært som realfagselev, eller hvert fall stille dårligere enn de andre på studiet, hvis jeg bestemte meg for å ta en realfagsrettet utdanning. Ingen av bekymringene mine viste seg å stemme og de forsvant fort ut av vinduet.   
 
 
Folkehøgskole har vært veldig i vinden de siste seks månedene. Den blå-blå regjeringen ville kutte ned på statsstøtten til folkehøgskoler og elevene som går der. Som vi vet er denne saken nå satt en strek over og det ble nei til kutt. Det går ikke an å forklare helt konkret i en setning hva man gjør på en folkehøgskole og hvorfor det er så fantastisk (det trengs flere sider for å kunne klare det), men jeg kan si med hånda på hjertet at det er så uendelig mye mer enn og «lære seg å strikke».
Fordi jeg valgte den skolen og den linja jeg gjorde, fikk jeg muligheten til å være seks uker i Ecuador, hvor fire av dem gikk til frivillig arbeid gjennom misjonsalliansen. Dette innebar for meg i å jobbe på en skole for funksjons- og utviklingshemmede, kalt «Centro Creer» (senter for håp). De opplevelsene og erfaringene jeg fikk i Ecuador, kan aldri læres i en skolebok.
 
Min oppfordring til deg kjære leser er derfor: det er helt greit og ikke vite hva du skal gjøre til neste år. Senk skuldrene og ikke stress så forferdelig mye med å starte og studere. Etter et halvt år på Stavern folkehøgskole, seks uker i Ecuador med frivillig arbeid og tid til å tenke og få luft under vingene, vet jeg at sykepleierstudiet ved universitetet i Tromsø til neste år vil være det rette for meg. 

Kontakt hovedlærer på Ecuador - Bistand og Explore

5 * 5 = (number)?
Answer :(*)
 

 

 

 

 

Kristin Opsahl Alvarez

Hovedlærer Ecuador - Bistand og Explore

Mobil: 90 12 81 35

Mail: koa@stavernfhs.no

Ta gjerne kontakt med læreren om du har noen spørsmål.

Klikk her for å få vite mer om de ansatte

Stavern folkehøyskole | Helgeroveien 102 | 3294 Stavern

Tlf: 33 15 68 00 | Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Powered by Warp Theme Framework